θύλακος-περιοδοντίτιδα

Περιοδοντίτιδα- αποτελεσμα της μη θεραπευμενης χρονιας ουλιτιδας 

Η περιοδοντίτιδα είναι η υποχώρηση του φατνιακού οστού που παρασέρνει και τα ούλα και δημιουργεί έτσι την εικόνα των απομονωμενων δοντιών (τα δόντια φαίνονται σαν μεγαλωμένα).

Στις περισσότερες περιπτώσεις μαζί με την υποχώρηση έχουμε και χαλάρωση του συνδέσμου ανάμεσα στο δόντι και το οστό σαν αποτέλεσμα να έχουμε δημιουργία θυλάκων μέσα στα ούλα με ανερχόμενες φλεγμονές και κινητοποίηση των δοντιών.

Η αιτία όλων των παραπάνω είναι κατά 60-70% γονιδιακή δηλ. έχει να κάνει με τη δομή των οστών των γνάθων, αλλά πάντοτε σε συνδυασμό με τοπικούς παράγοντες όπως:

  • ανωμαλίες στα δόντια
  • κακή στοματική υγιεινή
  • χρόνια λήψη φαρμάκων
  • γενικές παθήσεις κ.α.

Ένας ασθενής με περιοδοντίτιδα πρέπει να μπει σε ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα θεραπείας και παρακολούθησης. Απαραίτητη είναι και η αποτρύγωση (καθαρισμός), λείανση και στίλβωση κάθε 6 μήνες. Δυστυχώς,  η επιστήμη ακόμα σήμερα επιφυλάσσεται για το τέλειο αποτέλεσμα θεραπείας που είναι η επαναφορά του φραγμού και των ούλων στην αρχική μορφή και αρκείται στο να συγκρατεί απλά το φαινόμενο στάσιμο… Η περιοδοντίτιδα είναι σήμερα από τις πρώτες αιτίες απώλειας δοντιών στο δυτικό κόσμο, η δυσκολότερη περίπτωση αντικατάστασης των απολεσθέντων δοντιών και μερικές φορές υπάρχει αδυναμία αντιμετώπισης του προβλήματος ακόμα και με εμφυτεύματα.